Historie niťového liftingu se píše od roku 1996, kdy Dr. Marlen Sulamanidze vytvořil první prostředky a metody s cílem zjednodušit chirurgické zákroky. V roce 2000 již chirurgové začali používat první a druhou generaci nití určených k liftingu měkkých tkání obličeje. Velkou vlnu zájmu pak vyvolaly další generace nití, které byly vstřebatelné a přitáhly pozornost nejen chirurgů, ale i dermatologů.

Rok 2012 byl pro společnost Aptos a niťový lifting zlomovým. Na trh byl uveden produkt Excellence Visage, kterým Aptos překročil hranice plastické chirurgie a pronikl hlouběji do oblasti dermatologie.

Z hlediska odborníků na estetickou medicínu nabízí metoda Excellence snazší způsob provedení liftingu měkkých tkání a kůže a zároveň umožňuje omlazení pleti v období následujícím po zákroku. Excellence Visage je výjimečný produkt v oblasti niťového liftingu s těmi nejlepšími vlastnostmi.

Nitě 3. generace

Nitě Aptos třetí generace s obsahem kyseliny hyaluronové představil Dr. George Sulamanidze, spolutvůrce produktů a autor metod Aptos, na 16. světovém kongresu estetické a anti-aging medicíny.

„Jak jsme toho dosáhli?

Vzali jsme ty nejlepší nitě na světě, Excellence. Tyto nitě mají háčky s unikátním uspořádáním, díky němuž lze dosáhnout pevného a stabilního liftingu měkkých tkání.

  • Dodávají se v běžných kanylách s kulatým hrotem a zavádějí se do kůže jediným vpichem. Aplikace je tedy snadná a poranění kůže minimální.
  • Lze je použít na různé oblasti obličeje k liftingu a vytvoření objemu prostřednictvím repozice měkkých tkání.
  • Nitě z materiálu PLACL se za 1,5 roku vstřebají až z 50 %. Liftingový účinek nicméně přetrvává dva roky,“ uvedl Dr. George Sulamanidze při své prezentaci.

Proč kyselina hyaluronová?

  • má protizánětlivý účinek
  • stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu
  • hydratuje tkáně

„Všechny výše uvedené výhody nám umožnily udělat další krok na cestě k dokonalosti,“ uvedl dále Dr. Sulamanidze.

Co můžeme od těchto nití očekávat?

Tento produkt se v plastické chirurgii používá již 2,5 roku a byl aplikován více než 100 pacientům. Výsledky klinických studií ukazují, že se u pacientů dostavil nejen okamžitý liftingový účinek na tkáně, ale i významné zlepšení textury pleti krátce po zákroku.

Preklinické studie

Aptos provedl srovnávací klinickou studii hodnotící účinnost nití z PLACL a z PLACL-HA zavedených do subkutánní tkáně prasat.

14, 30, 60 a 90 dní po zákroku byly provedeny histologické analýzy.

Vazivové pouzdro (kapsa)

Nitě z PLACL:

Kolem zavedené nitě se za 14 dní vytvořila mezivrstva pojivové tkáně (74,00 µm). Tloušťka této vrstvy dosáhla po 30 dnech maximální hodnoty 275,82 µm a následně se ztenčovala, přičemž 60 dní po zavedení měla tato vrstva tloušťku 129,93 µm a 90 dní po zavedení 112,97 µm. Nárůst tloušťky tohoto vazivového pouzdra k 30. dni po zavedení lze vysvětlit aktivní tvorbou vlastní pojivové tkáně v reakci na cizí těleso, vysoký počet fibroblastů a fibrocytů. Důvodem následného úbytku tloušťky k 60. dni po zavedení je zrání pojivové tkáně, organizace tkání a snížený počet fibroblastů.

Nitě z PLACL s kyselinou hyaluronovou:

Kolem zavedené nitě se za 14 dní vytvořila mezivrstva pojivové tkáně (91,31 µm). Tloušťka této vrstvy dosáhla po 30 dnech maximální hodnoty 94,82 µm a následně se ztenčovala, přičemž 60 dní po zavedení měla tato vrstva tloušťku na 89,00 µm a 90 dní po zavedení 86,07 µm. Vazivové pouzdro tedy mělo menší tloušťku s proměnlivou dynamikou na přibližně stejné úrovni jako u PLACL.

Porovnání pojivových tkání z hlediska časové dynamiky

Šedá čára v grafu ukazuje zapouzdření zavedené nitě bez jakéhokoli zánětu a kolagenózy. Znamená to, že u nití s kyselinou hyaluronovou se tvoří daleko tenčí vazivové pouzdro.

 

Pojivové tkáně, 30 dní, obarveno metodou Weigert-Van-Gieson, stonásobné zvětšení

Nitě Aptos z P(LA/CL)                                                  Nitě Aptos z P(LA/CL) s kyselinou hyaluronovou

Výhody:

  • kratší doba rehabilitace
  • méně zánětlivých reakcí 
  • nižší tvorba vazivové tkáně

Elastin

Histologický rozbor u malého procenta pacientů odhalil v okolí nití z PLACL žlutá vlákna v dermis a podkožním tuku. V prvních 60 dnech se původní počet žlutých vláken začal zvyšovat. Po 60 dnech vykazovala žlutá vlákna v pojivové tkáni výraznější aktivitu.

 

Nitě z PLACL s kyselinou hyaluronovou (PLACLHA)

Počet žlutých vláken se za 14 dní začal zvyšovat. Žlutá vlákna ve vazivovém pouzdru vykazovala po 30 dnech výraznější aktivitu.

Z výše uvedených histologických snímků je patrné, že u nití z PLACL s kyselinou hyaluronovou výrazně převažují vlákna elastinu.

Závěr:

Nitě z PLACL s kyselinou hyaluronovou zlepšovaly krátce po zavedení elasticitu a texturu pleti.

Elastin je fibrilární protein, který je jednou z nejdůležitějších složek mezibuněčné matrice dermis. Elastin obsahuje atypické aminokyseliny – desmosin a isodesmosin. Struktura elastinu udržuje pleť vypnutou a pružnou. Obličej má díky tkáňové reakci (zvýšená přítomnost elastinu v dermis) mladší a svěžejší vzhled.

Kolagen

Liftingové nitě z materiálu PLA-HA dále podporují syntézu kolagenu, která se v důsledku působení kyseliny hyaluronové aktivuje již 14 dní po implantaci nití. 90 dní po zavedení nití byl pozorován nižší výskyt kolagenu, což vysvětlováno degradací kyseliny hyaluronové. Hned po této fázi nicméně začala druhá vlna zvýšené syntézy kolagenu vyvolaná působením kyseliny polymléčné. Všechny výše uvedené procesy vysvětlují okamžitý biorevitalizační účinek těchto nití na strukturu pleti.

Kolagen typu I je zvýrazněn světelným zářením červeného spektra a kolagen typu III světelným zářením zeleného spektra.

Tvorba kolagenu typu I se v období od 14 do 60 dní po zavedení nití zvýšila o více než 55 % a tvorba kolagenu III o více než 20 %.\

Závěry:

Nevyslovenévýsledky nám dávají možnost učinit závěr, že nitě z materiálu PLA-HA měly v testovacím období (14 až 90 dní po zavedení) výraznější biorevitalizační účinek na pleť.

  1. Zavedení nití z PLA-HA způsobuje 20% zvýšení tvorby kolagenu III v období 14-60 dní po zákroku. Tento typ kolagenu má příznivý vliv na elasticitu příznačnou pro mladistvou pleť a podkožní tuk.
  2. Materiál PLA-HA zvyšuje v období 14-90 dní po zavedení nití přítomnost fibrilárního kolagenu I v pleti o 55 %. Tento typ kolagenu je stavebním kamenem dermis a má vliv na pevnost pleti.

Shrnutí výsledků

Nitě z PLACL s kyselinou hyaluronovou mají v období 14-90 dní po zavedení příznivější vliv na pleť.

 

  1. Tloušťka pouzdra je stabilnější, odpovídá normálnímu průběhu zapouzdření materiálu se slabší zánětlivou reakcí. Díky tomu se zkracuje doba rehabilitace.
  2. Elastin se začíná intenzivně tvořit v dřívější fázi a díky tomu lze již krátce po zavedení pozorovat viditelné zlepšení.
  3. Dřívější aktivace syntézy kolagenu přispívá k rychlejšímu zotavení a biorevitalizaci stárnoucí dermis.

Fáze zotavování je pro pacienty komfortnější a vytoužené výsledky se dostavují daleko rychleji.\

Nové nitě Aptos s kyselinou hyaluronovou budou celosvětově dostupné na konci roku 2018.