APTOS EXCELLENCE

OMLAZENÍ OBLIČEJE

 

Hlavní výhody používání metod Aptos Excellence Visage a Nano Excellence k liftingu, konturování, dodání objemu a zpevnění

 

 

Od začátku 90. let minulého století chirurgové pracovali s novými chirurgickými metodami liftingu obličeje a povislé kůže podél dolní čelisti. Když se pak objevily metody niťového liftingu obličeje, mnoho lékařů estetické medicíny se je učilo používat, aby svým pacientům mohli nabídnout alternativní způsob omlazení obličeje. Niťový lifting je minimálně invazivní postup šití, který kůži mechanicky zdvihá a zpevňuje. Podle údajů Americké asociace pro estetickou a plastickou chirurgii (ASAPS) se počet nechirurgických zákroků v porovnání s chirurgickými postupy v posledních 20 letech zvýšil více než dvanáctkrát, přičemž počet chirurgických zákroků se ve stejné době zdvojnásobil.1

Co je příčinou takového úspěchu metod niťového liftingu?

Zaprvé se jedná o zcela neinvazivní metodu obnovy kolagenu v kůži, jejímž výsledkem je celkové zpevnění a vypnutí pleti. Tato originální metoda faceliftingu se navíc obejde bez incizí.

Zadruhé není potřeba před zákrokem provádět žádnou speciální přípravu2, pacient není hospitalizován a nemusí podstupovat celkovou anestezii nebo dlouhodobou rehabilitaci. Proto se těmto zákrokům říká „víkendové“. Tento aspekt je velmi důležitý zejména pro aktivní mladé ženy a muže.

 

Vstřebatelné nitě Aptos – nové možnosti

První nitě pro niťový lifting byly primárně určeny pro plastické chirurgy. Byly vyrobeny ze silikonu a polypropylenu a zaváděly se v celkové anestezii přes incize v kůži. Kvůli dlouhé rekonvalescenci a dalším specifikům však tyto nitě nezískaly velkou oblibu.

Zásadním krokem pro budoucí úspěch liftingových nití se staly vstřebatelné nitě. Od jejich uvedení na trh uplynulo více než 30 let, během nichž prokázaly svou bezpečnost a zajistily si významné postavení v chirurgii. Tyto nitě se vyrábějí z kyseliny polymléčné a Σ-kaprolaktamu (P/LA/CL)) v poměru 3:1.

Hlavní složka kyseliny polymléčné má navíc omlazující účinek, jelikož stimuluje přirozenou revitalizaci tkání a oddaluje proces stárnutí.

V průběhu biodegradace se kyselina polymléčná uvolňuje do okolních tkání a stimuluje novotvorbu kolagenu a rehydrataci pokožky3,4.

Σ-kaprolaktam, tvořící druhou složku nití, zpomaluje biodegradaci kyseliny polymléčné a prodlužuje trvání zpevňujícího účinku. Zároveň slouží k dopravování kyseliny mléčné do okolních tkání3-5.

Celková degradace materiálu od prvního dne do 72 týdnů po zákroku vyjádřená v procentech činila 41,2 %6. K plnému vstřebání nití z materiálu PLA dochází za 1,5-2 roky7.

 

Reakce tkání na P(LA/CL)

Tkáně na zavedení nití z P(LA/CL) reagují vytvářením kolagenu typu 1 a 3 a tvorbou fibrózního pouzdra, které zpevňuje měkké tkáně ještě 3 až 5 měsíců po úplné biodegradaci nití (obrázek 1).

Excellence Visage představuje novou řadu postupů určených k liftingu a zpevnění tkání obličeje a těla plně vstřebatelnými nitěmi z P(LA/CL).

Řada Excellence se poprvé na trhu objevila v roce 2013. Hlavním produktem této řady je metoda Visage. Tvoří ji 10 nití délky 15 centimetrů s háčky natočenými do více směrů. Metoda Nano Excellence pak obsahuje rovněž 10 nití, které mají v tomto případě délku 7 centimetrů a jsou umístěny v atraumatických kanylách. Průměr nití je USP 2/0.

Hlavním specifikem metody Excellence Visage je rozmístění háčků natočených do více směrů (obrázek 2). Tato konfigurace háčků umožňuje rovnoměrné rozprostření napětí v tkáních po celé délce nitě. Trojdimenzionální uspořádání háčků zajišťuje nejspolehlivější možnou fixaci.

Metoda Excellence Visage je nicméně univerzální a lze ji úspěšně používat nejen k liftingu, ale i k zpevnění téměř všech oblastí obličeje a krku.

Jednou z nejdůležitějších vlastností nití řady Excellence je to, že jsou již zavedené do speciální atraumatické kanyly se zaobleným hrotem a postranním otvorem (obrázek 3).

Kanyla díky zaoblenému hrotu nepronikne mimo vrstvu, do níž je zaváděna. Odtlačuje tkáň, aniž by ji poranila, a proto prakticky nemůže dojít k perforaci a poškození povrchového muskuloaponeurotického systému (SMAS). Riziko retrakce kůže je rovněž minimální. Metoda Excellence Visage je ze všech stávajících metod niťového liftingu nejméně traumatická.

Metodu Excellence Visage   lze kombinovat s jinými kosmetologickými a chirurgickými zákroky.

 

Indikace metody Excellence Visage

Metoda Excellence Visage je indikována pacientům ve věku 25-45 let za účelem:

  • Dodání objemu a konturování střední třetiny obličeje a oblasti lícních kostí
  • Korekce „vrásek smutku“ – pokleslé koutky úst
  • Eliminace ptózy v oblasti brady
  • Liftingu a zpevnění střední třetiny obličeje
  • Liftingu a zpevnění střední a dolní třetiny obličeje a krku

 

Indikace metody Nano Excellence

Metoda Nano Excellence je indikována u pacientů stejné věkové skupiny (25-45 let) za účelem:

  • Liftingu oblouku obočí a koncové části obočí
  • Korekce vrásek na čele (přináší dobré výsledky v kombinaci s aplikací botulotoxinu)
  • Zpevnění střední části obličeje a oblasti brady
  • Konturování oblasti lícních kostí
  • Zpevnění měkkých částí krku doprovázené následným liftingem.

Kontraindikace této metody jsou stejné jako u většiny jiných zákroků niťovým liftingem a zahrnují těhotenství a kojení, akutní a chronická infekční onemocnění, zhoubné a nezhoubné nádory, sklon k tvorbě keloidních jizev, poruchy srážení krve a vážná chronická onemocnění.

 

Materiály a metody

V období od listopadu 2015 do listopadu 2016 bylo na klinice Total Charm provedeno 420 zákroků niťovým liftingem. V 252 (60 %) případů byl pacientům aplikován pouze niťový lifting metodami Excellence Visage a Nano Excellence. Ve zbývajících 168 (40 %) případů pacienti podstoupili niťový lifting metodami Excellence Visage a Nano Excellence v kombinaci s aplikací dalších nití a chirurgických metod.

Postup použití metody Excellence Visage

Zákrok se provádí na sterilním pracovišti (ošetřovně). Před zákrokem není potřeba provádět žádnou speciální přípravu. Pokud jsou nitě používány v kombinaci s injekcemi botulotoxinu, doporučuje se jejich aplikaci provést dva týdny před niťovým liftingem. Na základě pohovoru s pacientem lékař určí indikace a kontraindikace a vysvětlí pacientovi postup provádění zákroku a zároveň ho upozorní na možné komplikace a dá mu pokyny k pooperačnímu období. Všichni pacienti by měli poskytnout svůj písemný informovaný souhlas s používáním a distribucí jejich fotografií.

Postup krok za krokem:

  • Předoperační a pooperační fotodokumentace z 5 standardních úhlů (pohled zepředu, dva boční pohledy a dva ze strany)
  • Pacient je ve vzpřímené poloze a lékař na jeho kůži vytvoří značky v místech vpichů a aplikace nití. Poté je pacient uložen naznak.

 

Obrázek 1: Reakce tkání na P(LA/CL). Studie histokompatibility nití APTOS, 2008. (Nahoře vlevo) 1 týden, (nahoře vpravo) 1 měsíc, (dole vlevo) 6 měsíců, (dole vpravo) 18 měsíců

Obrázek 2 (nahoře): háčky ve více směrech, (dole) háčky ve dvou směrech

 

Obrázek 3: kanyla Visage

 

Obrázek 4 (zleva doprava): Lifting metodou Excellence Visage – jediným zaváděcím místem se lineárně zavede 5 nití. Přeskupení objemu metodou Excellence Visage jako alternativa injekčním výplním (contour plastic) – metoda W-lifting. Vytvoření kontury bez přeskupení objemu metodou Nano Visage – N-lifting

  • Místo aplikace nití se vyčistí antiseptickým roztokem
  • Pacientovi je aplikována lokální anestezie – roztoky ultrakainu a lidokainu
  • Lékař v přítomnosti pacienta otevře balení nití
  • Do vstupních bodů se zavedou kanyly se zaobleným hrotem

Nitě jsou aplikovány různými metodami v závislosti na požadovaném výsledku: (obrázky 4-6)

  • Nit se po aplikaci zkrátí tak, aby byl její konec skrytý v subkutánní tkáni
  • Na konci zákroku se pacient zvedne do vzpřímené polohy, aby lékař mohl zhodnotit symetrii zákroku a zklidnit tkáně jemnou masáží podél Langerových linií a míst, kudy byly nitě zaváděny
  • Pacient dostane pokyny a doporučení, jak postupovat po zákroku. 20 minut po zákroku se místa aplikace nití chladí ledem.

 

Výsledky

Kontrola byla naplánována na třetí den po zákroku. V místě provedení zákroku byl mírný otok a slabý krevní výron. Mírnou asymetrii bylo možné vysvětlit hyperkorekcí a zpuchnutím v průběhu zákroku. Asymetrie následně zmizela. U některých pacientů byla mírná asymetrie

 

patrná ještě 2 týdny po zákroku, ale na konci prvního měsíce po zákroku zcela zmizela a tvář znovu nabyla správných rysů s jasně viditelným liftingovým efektem, zřetelnými konturami a přeskupeným objemem. Pleť se vypnula a díky biorevitalizaci byla na pohled pružnější a hydratovanější.

 

Diskuse

Výsledky 420 niťových liftingů provedených na naší klinice ukazují, že požadovaný účinek dosažený při zákroku přetrvával po dobu jednoho roku. Klinika získala následující hodnocení výsledků:

  • výborný – 336 pacientů (80 %)
  • dobrý – 76 pacientů (18 %)
  • průměrný – 8 (2 %)

Na základě těchto hodnocení lze tento zákrok doporučit pacientům odpovídajících kategorií, kteří splňují indikace k zákroku. Tuto metodu lze navíc kombinovat s jinými kosmetickými a chirurgickými postupy.

 

Závěry

Výhody a účinnost metody Excellence Visage vycházejí z uspořádání háčků, použití nití různé délky a kanyly s atraumatickou kanylou se zaobleným hrotem.

Produkty Excellence Visage a Nano Excellence se osvědčily jak v monoterapii tak kombinaci s jinými

zákroky estetické medicíny. Jsou

 

vysoce účinné při liftingu, konturování, zvětšování objemu a zpevňování. Jejich další výhodou je pak omlazující účinek při biodegradaci nití a stimulace nové tvorby kolagenu.

 

Obrázek 5: Pacientka před a po aplikaci lineární metody

 

Reference

1. The American Society for Aesthetic

Plastic Surgery – New plastic surgery statistics reveal focus on face and fat. PUBLIC RELEASE: 1-MAR-2017. ASAPS-Stats2016, https://www.eurekalert.org

2. Aptos LLC, Products, http://aptos.global/faq/

3. Ji Hoon Park, et al, Preparation of Biodegradable and Elastic Poly(“-caprolactone-co-lactide) Copolymers and Evaluation as a Localized and Sustained Drug Delivery Carrier.

International Journal of Molecular Sciences, 2017

4. JiaolongWang et al. Biodegradable Polymer Membranes Applied in Guided Bone/Tissue Regeneration: A Review. MDPI, 2016

5. Aptos LLC, Products, http://aptos.global/

products/

6. Histocompatibility Study of APTOS threads,

2008

7. Stein P, Vitavska O, Kind P, Hoppe W, Wieczorek H, Süchurer NY. The biological basis

for poly-l-lactic acid-induced augmentation. J

Dermatol Sci. 2015;78(1):26–33